Hoe lang mag je niet sporten na botox?

Door: Toby Makmel

Als ervaren cosmetisch arts met meer dan 18 jaar ervaring in cosmetische geneeskunde, is een veelvoorkomende vraag die ik krijg van patiënten: “Hoe lang mag je niet sporten na botox?”. Dit artikel legt in detail uit hoe je het beste je sportactiviteiten kunt aanpakken na een Botox behandeling in Amsterdam.

hoe lang na botox niet sporten

Botox en sporten

Botox en sporten, is een onderwerp dat veel aandacht krijgt, ook de variant baby botox wordt in deze context vaak besproken. Botox, ook bekend als botulinum toxin type A, wordt veel gebruikt om rimpels te verminderen en ongewenste gezichtsuitdrukkingen te verzachten.

Echter, het wordt ook gebruikt in andere gebieden van de geneeskunde, zoals de behandeling van hangende oogleden en botox tegen overmatig zweten.

Botox is een eiwit dat signalen van de zenuwen naar de spieren blokkeert, waardoor ze ontspannen. Het heeft een lange geschiedenis van veilig gebruik in de klinische praktijk, zonder bekende ernstige bijwerkingen als het op de juiste manier wordt toegepast.

Nazorg na Botox-behandeling: waarom is het van belang?

De vraag “Waarom niet sporten na botox?” kan eenvoudig worden beantwoord. Over het algemeen wordt aanbevolen om na een Botox behandeling minimaal 24 uur te wachten voordat je weer intensief gaat sporten. Dit komt omdat de botox in de spieren nog niet geabsorbeerd is. Als je te snel weer start met sporten, zouden er ongewenste effecten kunnen optreden. Met name als de Botuline Toxine effect heeft op een locatie waar dit niet gewenst is. Daarnaast wil je graag dat de botox volledig wordt opgenomen voor een optimaal effect.

Botox en fillers: Werkingstijd

Het is belangrijk om te weten na hoeveel dagen werkt botox optimaal, om zo het sporten hierop aan te passen. De tijd die nodig is voor Botox om effect te hebben, hangt af van het behandelde gebied. Over het algemeen is 24 uur na de injectie vereist, voordat je weer intensief kunt sporten. Je moet je sport programma hierop afstemmen.

Je moet ook zware gewichten en bewegingen vermijden die druk uitoefenen op de betreffende spiergroepen. Als je bijvoorbeeld Botox-injecties in je voorhoofd hebt ontvangen, vermijd dan ook langdurig voorover buigen, omdat dit kan leiden tot hangende wenkbrauwen of een onnatuurlijke algehele uitstraling.

Het effect van de Botox blijft tot 4 maanden aanhouden. Als je na deze 24 uurs-periode wilt blijven sporten, kun je dat doen ook als het in het voorhoofd is geïnjecteerd. Wacht tot die tijd met intensieve lichaamsbeweging.

Nazorg: Wat mag wel na botox?

Zodra de Botox effectief is, mag je al je normale activiteiten hervatten, ook het sporten. Echter, wat precies gedurende deze tijd gedaan mag worden, kun je lezen in onze blog over wat mag wel na botox.

Naast het sporten, kun je ook gewoon je normale leven weer oppakken en doen wat je voorheen ook deed. Het is niet aan te raden om in het begin van de behandeling intensief te sporten of te bewegen, omdat dit de effectiviteit van de Botox kan verminderen.

Over het algemeen kun je alles doen zoals je gewend bent. Als je vragen hebt over over sporten na de behandeling of een andere vraag betreft je botuline toxine behandeling, neem dan contact op met je arts.

Dus

Samengevat, “hoe lang mag je niet sporten na botox?”, is in de regel 24 uur. Botox-behandelingen vereisen een zekere mate van voorzichtigheid na de procedure om de beste resultaten te garanderen. Het is altijd raadzaam om de instructies van je behandelend arts zorgvuldig te volgen en eventuele vragen die je hebt te bespreken.

Afspraak

Boek eenvoudig direct online een afspraak of neem contact op voor vragen en verzoeken.