Botox: Wat gebeurt er als je stopt?

Door: Toby Makmel

Een botox-behandeling is ideaal om korte metten te maken met ongewenste rimpels in het gezicht en andere tekenen van veroudering. Dat is bekend. Wat minder bekend is, is wat er gebeurt als je besluit om weer met de botox behandelingen te stoppen. Omdat wij hier regelmatig vragen over krijgen, gaan we daar in dit artikel verder op in.

stoppen met botox

Wat zijn rimpels?

Rimpels die met botox kunnen worden gladgestreken, zijn een soort van groeven in je gezicht ten gevolge van je mimiek. Denk maar eens aan lachrimpeltjes, de zogenaamde kraaienpootjes. Of voorhoofdsrimpels en fronsrimpels. Ook de rokerslijntjes om je mond horen tot deze categorie.

Wat doet Botox?

Om mimische bewegingen te maken, gebruik je spieren. Die spieren zorgen ervoor dat keer op keer dezelfde bewegingen worden gemaakt, zodat er uiteindelijk permanente rimpels ontstaan.

Een goed uitgevoerde botox-behandeling laat de spieren die bij jou de ongewenste rimpels veroorzaakt, ontspannen. Dat wil niet zeggen dat je dan bijvoorbeeld niet meer kunt lachen. Natuurlijk kan dat nog steeds, alleen dan met gebruik van andere spieren.

Doordat de ontspannen spieren niet meer op de plaats van de rimpels aan de huid trekken, verminderen de rimpels en kan je huid herstellen. Dat is niet van de ene op de andere dag een feit. Daar gaat een tijdje overheen.

Eén botox-behandeling is dus meestal niet voldoende om de rimpels geheel te laten verdwijnen. Na de eerste botox-behandeling zijn de rimpels natuurlijk wel ineens een heel stuk minder geworden. Beginnende rimpels kunnen wel met één behandeling verdwijnen.

Neem vrijblijvend contact op

Het geheim zit in de herhaling

Een botox-behandeling werkt binnen een paar dagen. Na ongeveer twee weken zie je duidelijk dat de rimpels verminderen. Je spieren zijn ontspannen en trekken niet meer aan je huid. Deze kan dus nu herstellen van de rimpels.

Na een periode van gemiddeld 3 – 6 maanden, raakt de botox uitgewerkt. De spieren trekken weer aan en de rimpels kunnen dus weer terugkomen. Je begrijpt het misschien al, als je op tijd voor een nieuwe botox-behandeling gaat, blijven de spieren ontspannen en heeft je huid meer tijd om van de rimpels te herstellen.

Botox is niet schadelijk voor je gezondheid, omdat het vanzelf het lichaam weer verlaat. Je kunt dus zonder bezwaar de behandelingen blijven herhalen. Na elke volgende behandeling worden de rimpels minder zichtbaar, tot ze uiteindelijk helemaal verdwenen zijn.

Ook kan de tijd tussen twee behandelingen steeds langer worden, omdat je huid niet meteen weer rimpels vertoont als de spieren weer actief worden. Dat is dus de kracht van de herhaling.

Maar, wat gebeurt er nu als ik stop met Botox?

Eigenlijk niets. Als je stopt met botox-behandelingen zullen je spieren weer actief worden en weer aan de huid gaan trekken. Na verloop van tijd zullen er weer mimische rimpels ontstaan, maar niet extra snel, zoals sommigen denken. Eigenlijk heb je op de plaatsen waar de botox-behandelingen zijn uitgevoerd de tijd even stil gezet. Nadat je stopt met botox gaat het natuurlijke verouderingsproces gewoon verder. Niet sneller en niet langzamer.

Conclusie

Botox is op geen enkele manier lichamelijk verslavend. In theorie kun je er dus mee stoppen wanneer je wilt, zonder dat je daar op enige wijze lichamelijk ongemak van hebt. Er zijn alleen niet zoveel mensen die ermee willen stoppen, als ze het éénmaal gewend zijn. En gelijk hebben ze. Het is natuurlijk geweldig om je eigen rimpels in de hand te hebben. Je kunt zo op een verantwoorde manier prachtig ouder worden.

Maak nu een afspraak!

Afspraak

Boek eenvoudig direct online een afspraak of neem contact op voor vragen en verzoeken.