Wordt een botox behandeling vergoed?

Door: Toby Makmel

De één zoekt een oplossing voor overmatig zweten, de ander probeert al jaren hevige hoofdpijn de kop in te drukken. In sommige gevallen kan botox een antwoord zijn op een medisch of therapeutisch probleem, het middel kan namelijk veel meer dan lippen vergroten en kraaienpootjes wegwerken. Wie denkt dat een botox behandeling met een medische oorzaak automatisch vergoed wordt door de verzekering, komt van een koude kermis thuis.

Stel, je hebt last van acne, hyperhidrosis, migraine of tandenknarsen en gaat op het wereldwijde web op zoek naar oplossingen. Je komt hier en daar een botox behandeling tegen als eventuele oplossing. De ervaringen van voorgangers lijken lovend, je bent bijna verkocht. Vlak voordat je op het punt staat om een afspraak te maken voor een intake, google je nog even of de behandeling eigenlijk vergoed wordt. Verwacht dan geen eenduidig antwoord, want het hangt van een heleboel dingen af.

Verwijzing huisarts of medisch specialist

Het is verstandig om eerst een bezoekje te brengen aan je huisarts of een medisch specialist, voordat je een afspraak maakt voor een botox behandeling. Bijna iedere verzekeraar vraagt om een verwijzing waarop staat dat de behandeling noodzakelijk is. Botox moet dus eigenlijk je ‘laatste redmiddel’ zijn, anders kan het zijn dat je geen doorverwijzing krijgt, omdat je eerst andere dingen moet proberen. Het is ook van belang dat je naar een kliniek gaat waarmee jouw verzekeraar een contract heeft opgesteld. Dan is de kans groter dat de behandeling volledig wordt vergoed. Naar een niet-gecontracteerde kliniek gaan kan wel, maar dan wordt de behandeling maar deels gedeclareerd.

Overmatig zweten: wordt botox vergoed?

Overmatig zweten wordt door bijna alle verzekeraars gezien als een medisch probleem, maar je moet wel rekening houden met een aantal addertjes onder het gras. Om in aanmerking te komen voor een vergoeding door je verzekeraar moeten de klachten namelijk zeer specifiek zijn. Zo moet je huid kapot zijn gegaan door het vele zweten of dien je last te hebben van ernstige infecties. Heb je dat niet? Dan wordt een botox behandeling tegen hyperhidrosis vaak niet vergoed.

Botox tegen tandenknarsen

Botox kan ook helpen tegen tandenknarsen midden in de nacht. Check bij jouw verzekeraar in hoeverre gnathologie wordt vergoed. Hier vallen alle medische problemen onder die te maken hebben met het kaakgewricht, waaronder tandenknarsen. In veel gevallen wordt botox voor de kaakspier niet vergoed, zelfs niet als je een kanjer van een tandartsverzekering hebt afgesloten.

Vergoeding botox bij migraine en acne

Bij veel verzekeraars geldt dat je een acne-behandeling alleen vergoed krijgt als het wordt uitgevoerd door een huidtherapeut, dermatoloog of schoonheidsspecialist en wanneer je aanvullend verzekerd bent. De behandeling moet plaatsvinden in een behandelcentrum waarmee de verzekeraar een overeenkomst heeft afgesloten.

Een botox-injectie kan wonderen doen als je chronisch last hebt van migraine. Helaas denken verzekeraars daar iets anders over, want in bijna alle gevallen wordt een botox behandeling tegen migraine niet vergoed.

Vergoeding medische botox

Check, check, dubbelcheck: voor alle botox behandelingen bij medische problemen gelden specifieke regels. Zorg in ieder geval voor een verwijsbrief van je huisarts of een medisch specialist en ga naar een gecontracteerde kliniek, dan ben je al een heel eind. Maar het is verstandig om altijd eerst te informeren naar de eisen van jouw verzekeraar, zodat je precies weet waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen voor een vergoeding.

Afspraak

Boek eenvoudig direct online een afspraak of neem contact op voor vragen en verzoeken.