Wat kan je doen tegen een tandvleeslach

Door: Toby Makmel

Help, je ziet al mijn tandvlees als ik lach! Lachen met je mond dicht, je hand voor je mond houden als je lacht, of even de andere kant op kijken als je echt je lachen niet meer kunt houden. Herkenbaar? Dan heb jij waarschijnlijk een tandvleeslach, ook wel een gummy smile genoemd. Vervelend, maar in de meeste gevallen is het gelukkig heel eenvoudig op te lossen met een tandvleeslach behandeling.

Tandvleeslach

Wat is een tandvleeslach?

Een tandvleeslach wil zeggen dat telkens als je lacht, het tandvlees bij de boventanden te ver wordt ontbloot. Daar kan je zelf niets tegen doen, behalve niet lachen dan. Veel mensen hebben er in meer of mindere mate last van, maar niet iedereen stoort zich eraan.

In het verleden kon een tandvleeslach uitsluitend operatief verholpen worden. Dat was een ingrijpende operatie aan de bovenkaak, dus over het algemeen zag men daar dan maar van af. Tegenwoordig zijn er meestal maar twee kleine prikjes Botox nodig om een einde aan de gummy smile te maken en is het dus een populaire behandeling geworden.

Hoe kom je aan een tandvleeslach?

Er zijn verschillende oorzaken voor een tandvleeslach:

  • De hefspier van de bovenlip trekt zich te strak samen;
  • De verbinding tussen de bovenlip en het tandvlees is te sterk;
  • Er is een overschot aan tandvlees;
  • De tanden zijn te klein.

Hoe kom je van die tandvleeslach af?

Afhankelijk van de oorzaak van de tandvleeslach zijn er verschillende behandelingen die ervoor kunnen zorgen dat je een prachtige lach krijgt, die je nooit meer hoeft te camoufleren.

De hefspier trekt zich te strak samen

Dit is de veruit de meest voorkomende oorzaak van een tandvleeslach. Er zijn twee spieren die je bovenlip bewegen. De ene trekt je bovenlip en je neusvleugel omhoog en de andere trekt alleen je bovenlip omhoog. Die laatste kan ervoor zorgen dat bij het optrekken van je bovenlip, als je lacht, teveel tandvlees wordt ontbloot.

In dit geval is de oplossing van je probleem simpel door gebruik te maken van Botox behandeling tegen een gummy smile. Deze behandeling bestaat namelijk uit niet meer dan twee kleine prikjes Botox. Je hebt praktisch direct resultaat en bent voor 3 – 4 maanden verlost van die vervelende gummy smile. De Botox ontspant namelijk de hefspier van je bovenlip, zodat deze je lip minder optrekt als je lacht.

De behandeling is binnen een paar minuten achter de rug en is nagenoeg pijnloos. In de meeste gevallen hoeft er niet eens verdoofd te worden. De naalden waarmee de Botox wordt ingespoten zijn namelijk heel erg dun. Je voelt niet meer dan een klein prikje. Als je wilt kunnen we de te behandelen plaats ook nog even insmeren met een verdovende crème, zodat ook die kleine prikjes niet meer te voelen zijn.

De verbinding tussen de bovenlip en het tandvlees is te sterk

Myotomie is een behandeling die een permanent einde maakt aan de te sterke verbinding tussen de bovenlip en het tandvlees. Deze behandeling wordt uitgevoerd door een plastisch chirurg. De plastisch chirurg maakt dan een sneetje tussen de bovenlip en het tandvlees, dat een einde maakt aan het probleem. Doordat het in de mond gebeurt houd je er geen litteken aan over.

Na de behandeling bestaat de kans op zwellingen en blauwe plekken. Doorgaans is dit binnen twee weken weer verdwenen. Doordat met deze behandeling de hefspier van je bovenlip wordt verzwakt, kan je hier ook voor kiezen als permanent alternatief voor de Botox behandeling.

Een overschot aan tandvlees

In dit geval kan de tandvleeslach worden verholpen door een zogenaamde tandvleescorrectie. Hierbij wordt overtollig tandvlees verwijderd door middel van een laserbehandeling.

Te kleine tanden

Als je te kleine tanden hebt, lijkt het al snel of je een tandvleeslach hebt, zonder dat dat iets te maken heeft met de spieren van je bovenlip of een teveel aan tandvlees. De oplossing voor dit probleem is het plaatsen van kronen of facings, zodat de tanden groter worden.

Laat je goed adviseren

Heb jij ook last van een tandvleeslach en wil je daar nu eindelijk eens iets aan laten doen? Laat je vooraf vrijblijvend goed informeren over de mogelijkheden die er voor jou zijn voor een tandvleeslach correctie. Maak gerust eens vrijblijvend een afspraak. Combineer die bijvoorbeeld eens met een dagje Amsterdam.

Maak nu vrijblijvend een afspraak

Afspraak

Boek eenvoudig direct online een afspraak of neem contact op voor vragen en verzoeken.