Gummy smile of mondhoeken

De ‘gummy smile’ behandeling en het liften van de mondhoeken

Twee onaangenamen zaken, als je pech hebt. Als je niet lacht staan je mondhoeken omlaag, lach je wel, dan ontbloot je ongewild je hele tandvlees… Voor veel mensen zijn één van deze twee of allebei een groot probleem, terwijl anderen er geen moeite mee lijken te hebben.

Gummy smile

Men spreekt van een ‘gummy smile’ (tandvleeslach), wanneer het tandvlees bij de boventanden zichtbaar is bij het lachen. Sommigen hebben er geen problemen mee en voor anderen is het een reden om zo min mogelijk te lachen omdat zij zich ervoor schamen. Vroeger kon dit probleem alleen operatief verholpen worden. De bovenkaak werd dan naar boven geplaatst. Dit was best een grote operatie. Tegenwoordig kan dit probleem gewoon opgelost worden met een Botox behandeling. Het doel van een Botox behandeling hiervoor is om ervoor te zorgen dat de bovenlip tijdens het lachen zo precies mogelijk tot de rand van de voortanden komt en je weer voluit kunt lachen.

Gummy smile

Afhangende mondhoeken

Mensen die last hebben van afhangende mondhoeken zien er vaak ongelukkig of boos uit terwijl dit helemaal niet het geval is. Je zou het misschien niet verwachten, maar ook dit probleem kan worden veroorzaakt door spieren in je gezicht. Prima te behandelen met bijvoorbeeld Botuline Toxine (Botox) zodat je weer een vrolijk gezicht hebt dat wel bij jouw stemming past.

Wat is de oorzaak van de gummy smile of de afhangende mondhoeken?

In beide gevallen wordt het probleem veroorzaakt door je eigen spieren. Voor de ‘gummy smile’ geldt dat de bovenlip door twee spieren wordt aangestuurd, namelijk door de ‘musculus levator labii superioris alaeque nasi’ en de ‘ levator labii superioris’. Deze spieren zijn de boosdoeners. Deze zorgen voor de ‘gummy smile’. De bovenlip wordt te ver opgetrokken waardoor er meer tandvlees zichtbaar is dan gewenst. Door deze spieren of een ervan te injecteren met Botox zullen de spieren de bovenlip iets minder optrekken waardoor de gummy smile verdwijnt.

De afzakkende mondhoeken worden veroorzaakt door de musculus depressor anguli oris. Deze trekt teveel samen en veroorzaakt zo de afgezakte mondhoeken. Daarbij komt nog dat het afzakken van de mondhoeken ook een natuurlijk verschijnsel is naarmate je ouder wordt. Door de zwaartekracht gaat namelijk de huid van je wangen zakken, wat er ook voor zorgt dat je mondhoeken afzakken.

TIP!

Om een frisse adem te krijgen, wordt door heel veel mensen dagelijks kauwgom gekauwd. Inmiddels is door Amerikaanse cosmetische artsen bewezen dat volwassenen die de hele dag kauwgom kauwen, meer last krijgen van dunne lijntjes en rimpeltjes rondom de mond. De oorzaak hiervan is natuurlijk niet de kauwgom, maar het herhalen van steeds dezelfde beweging door het kauwen. Dit kan zorgen voor een soort van overbelasting van de spieren, waardoor volumeverlies kan ontstaan en verlies van elasticiteit van je huid.

Niet alleen kan je hier nieuwe rimpels van krijgen, je hebt ook kans dat Botox en fillers niet zo lang als anders blijven zitten.

Goede raad: neem voor een frisse adem niet altijd kauwgom, maar wissel af met mondwater!

Wat doet Botox?

Kort gezegd, Botox laat spieren tijdelijk ontspannen. Onze arts weet precies welke spieren ervoor zorgen dat de bovenlip gelift wordt en welke ervoor zorgen dat de mondhoeken gaan hangen.

Wat is de procedure als ik een Botox behandeling wil?

 • Wanneer je besluit gebruik te willen maken van onze diensten, nodigen wij je uit voor een intake gesprek.
 • Samen met de arts bespreek je wat voor jou de beste behandeling is. Er wordt gekeken of je een geschikte kandidaat bent voor een Botox (Botuline Toxine) behandeling. Om dit te bepalen informeert onze arts naar jouw gezondheid, eventuele allergieën en medicijngebruik.
 • Vervolgens wordt besproken wat je precies kunt verwachten van de behandeling en of dit overeenkomt met jouw wensen.
 • Er wordt een afspraak gemaakt voor een behandeling bij ons in de kliniek.

Voor de behandeling adviseren wij om:

 • 36 uur van te voren geen alcohol te gebruiken*;
 • 36 uur van te voren geen NSAID’s (ibuprofen, naproxen, diclofenac) te gebruiken.*

*De bovengenoemde stoffen werken namelijk bloed verdunnend, waardoor, als deze stoffen in jouw bloed zitten, kleine blauwe plekjes kunnen ontstaan op de punten waar je geïnjecteerd wordt.

Hoe verloopt de Botox behandeling?

 • Je komt op de afspraak in de kliniek. De arts stelt je op je gemak en je neemt plaats in de behandelstoel.
 • Er is in principe geen verdoving nodig voor een Botox behandeling, omdat met zeer fijne naaldjes wordt gewerkt, die slechts het gevoel van een speldenprik geven. Indien je dit wenst, kan een verdovende crème op de te behandelen huid gesmeerd worden.
 • Direct na het inspuiten kunnen rode plekjes op de plaats van de injecties verschijnen. Deze verdwijnen doorgaans binnen 20 minuten.
 • Er is geen napijn te verwachten.
 • Je krijgt informatie mee met een aantal tips voor direct na de behandeling.

Na de behandeling adviseren wij:

 • De eerste twee uur niet te gaan liggen;
 • De eerste 24 uur geen sauna, zonnebank of sport;
 • Op te passen met zon in de zomer;
 • Niet te masseren;
 • De eerste 2 uur het gebied af en toe aan te spannen.

Behandeling voor het oplossen vande gummy smile of de afhangende mondhoeken

Gummy smile

Om je te verlossen van je gummy smile, zijn slechts 2 prikjes Botox in de ‘ levator labii superioris’ dan wel de ‘levator labii superioris aleque nasi’ nodig. Dit is de spier die jouw bovenlip optrekt. Deze behandeling is zo gedaan en is praktisch pijnloos. Er hoeft in de meeste gevallen dan ook niet verdoofd te worden, tenzij je hier nadrukkelijk om vraagt. In dat geval kunnen wij de te behandelen plaatsen insmeren met een verdovende crème.  Al na een paar dagen zie je het effect van de behandeling. Het effect van deze behandeling is 3 tot 4 maanden.

Afhangende mondhoeken*

De afhangende mondhoeken worden behandeld met maximaal 4 injecties met Botox. Deze worden ingespoten in de ‘musculus depressor anguli oris’. Deze spier trekt teveel samen en veroorzaakt zo de afhangende mondhoeken. Door deze in te spuiten met Botox, ontspant deze spier zich en krijg je weer een vriendelijkere, vrolijkere uitstraling!

*Wanneer de afhangende mondhoeken (mede) veroorzaakt worden door volumeverlies in de wangen of de kin (marionetplooien), is het vaak aan te raden om aanvullend de jukbeenderen, wangen of marionetplooien te behandelen. Hiermee worden geweldige resultaten bereikt. Op natuurlijke wijze wordt dan weer een frisse jeugdige uitstraling verkregen.

Het resultaat

Na de Botox (Botuline Toxine) behandeling is de gummy smile verdwenen of een heel stuk verbeterd en zullen de mondhoeken niet meer of veel minder afgezakt zijn. Zowel de gummy smile als de afgezakte mondhoeken zullen tot het verleden behoren gedurende de tijd dat de Botox effect heeft. Het deel van de huid dat met Botox is behandeld voelt zeer aangenaam en ontspannen aan. Na een periode van 3 tot 4 maanden is de Botox uitgewerkt en kan de behandeling desgewenst herhaald worden.

Vragen en antwoorden


Is een Botox  behandeling altijd de oplossing voor een gummy smile?

Meestal wel, maar soms is de oorzaak van de gummy smile een overschot aan tandvlees of kleine tanden. Onze arts kan jouw situatie uitstekend beoordelen wanneer je voor een consult komt.

Wat is op langere termijn het effect van Botox behandelingen?

Na verloop van tijd zal je zien dat de behandelde gebieden van je huid goed kunnen herstellen. De oorzaak hiervan is dat deze gebieden reeds langere tijd niet gebruikt worden omdat de Botox de spieren laat ontspannen.

Hoe ontstaan rimpels?

Iedereen krijgt rimpels. Het is een natuurlijk verschijnsel dat onderdeel is van het verouderen van je huid. De huid wordt slapper en spieren worden bewust of onbewust aangespannen en er wordt minder elastine aangemaakt naarmate je ouder wordt. Ook te veel zon en roken kunnen (vroegtijdig) rimpels veroorzaken.

Is het gebruik van Botox veilig?

Jazeker. Sinds 1979 bestaat Botox al en voldoet prima aan de normen van ISO. Het is zeldzaam als een allergische reactie optreedt.


Meer weten?

Als je na het lezen van de informatie nog vragen hebt, schroom dan niet om even contact op te nemen. Wij staan je graag te woord!

Afspraak

Boek eenvoudig direct online een afspraak of neem contact op voor vragen en verzoeken.