Pigmentvlekken, wat kun je eraan doen?

Door: Toby Makmel

O, wat zijn we blij als de zon in het voorjaar alweer lekker gaat schijnen! De terrasjes zitten vol en grijpen elke kans om lekker in de tuin of op het balkon te gaan zitten. Heerlijk, die zon! De echte zonaanbidders hebben vaak voordat het zomer is al een lekkere bruine kleur. Maar, hoe komen we aan die kleur? Dat komt doordat ons lichaam ons probeert te beschermen tegen die heerlijke zon, met pigment.

tca-peeling

Pigmentvlekken behandelen

Meestal gaat het allemaal goed, in de zon. Maar, hoe meer we blootgesteld worden aan Uv-straling, hoe meer pigment ons lichaam aan gaat maken. Het kan dan voorkomen dat de pigmentcellen in de war raken en vlekken veroorzaken. Dat is natuurlijk niet de enig reden voor pigmentvlekken. Pigmentvlekken kunnen diverse oorzaken hebben:

Te veel Uv-straling
Ouderdom
Hormonen (zwangerschapsmasker)
Verwondingen zoals schrammen
Medicijnen
Parfum in combinatie met zon

Over het algemeen kunnen pigmentvlekken geen kwaad. (Wanneer je eraan twijfelt, neem dan contact op met een dermatoloog). Dat neemt natuurlijk niet weg dat je er dan maar met een pigmentvlekken gezicht hoeft te blijven lopen, als je dat niet wilt. Dat geldt natuurlijk ook voor pigmentvlekken op andere lichaamsdelen. Pigmentvlekken verwijderen is goed te doen met een pigmentatie behandeling.

Er bestaan diverse methodes om pigmentvlekken te verwijderen. De meest gangbare methodes zijn:

TCA-peeling

TCA peeling zal pigmentvlekken aanzienlijk verminderen. Het principe is gelijk aan wat je misschien zelf thuis wel eens doet, maar dan met een andere samenstelling. Deze is niet bij de drogist verkrijgbaar, omdat deze peeling door een deskundige moet worden verricht.

De peeling verwijdert de bovenste huidlaag. Je gaat er dus van vervellen. Het resultaat hiervan is heel bijzonder: je krijgt een hele nieuwe huid. De poriën zijn weer mooi klein en oneffenheden en pigmentvlekken verdwijnen geheel, of bijna geheel.

De behandeling neemt niet meer dan 30 minuten in beslag en kan zonder verdoving worden uitgevoerd. Voor deze behandeling wordt eerst de huid goed gereinigd. Vervolgens wordt de peeling aangebracht. Dat kan wat prikken of een schrijnend gevoel geven. Een klein beetje ongemak dus. Als de peeling goed genoeg is ingewerkt, smeert de arts de behandelde huid in met een speciale crème die direct verlichting brengt.

Daarna zal de huid zal nog een paar dagen rood en een beetje trekkerig blijven en moet worden ingesmeerd met een speciale crème. Maar daarna is de huid weer als nieuw!

Pigmentvlekken laseren

Je kunt pigmentvlekken ook met een laserbehandeling te lijf gaan. De pigmentvlekken worden dan bestreden met een laser. Door het laserlicht worden de pigmentvlekken dan als het ware weggebrand.

Velen vinden dit een prima oplossing. Er kleven echter wel een aantal nadelen aan een laserbehandeling. Je hebt namelijk kans dat de behandelde plekken naderhand niet zo mooi worden als je eigenlijk wilt.

In sommige gevallen blijft het pigment helemaal weg in het behandelde gebied, of je ziet een duidelijke afscheiding tussen het behandelde en het onbehandelde deel van de huid. De afscheiding laat dan een kleur- en structuurverschil zien van de ‘nieuwe’ huid ten opzichte van de onbehandelde huid.

Plasmage behandeling

Pigmentvlekken verwijderen met plasmage wordt steeds populairder in Nederland. Het is eigenlijk een nieuwere versie van de plasma behandeling. Deze behandeling maakt bovendien een aantal chirurgische ingrepen, zoals ooglidcorrecties en de behandeling van wallen onder de ogen, soms overbodig.

Deze behandeling wordt uitgevoerd door middel van een speciale plasmatechniek. Het apparaat waarmee wordt gewerkt, werkt op plasma, dat ontstaat door de geïoniseerde gasmoleculen die vrijkomen. Tijdens de behandeling wordt geen contact met de huid gemaakt, maar door de punt van het apparaat bij de huid te houden wordt indirect contact gemaakt.

Het apparaat kan zeer minutieus worden ingesteld, zodat deze behandeling zowel veilig als effectief kan worden ingezet. De behandeling heeft een verjongend effect. Een Plasmage behandeling zorgt ervoor dat de huid zichzelf gaat vernieuwen en stimuleert tevens de aanmaak van collageen.

 

Afspraak

Boek eenvoudig direct online een afspraak of neem contact op voor vragen en verzoeken.