Lipfiller behandelingen tijdens de zwangerschap

Mooie, volle en sensuele lippen. Wie wil dat nou niet? De Fillers die daarvoor gebruikt worden zijn op basis van de lichaamseigen stof hyaluronzuur. Hyaluronzuur wordt door het lichaam op natuurlijke wijze weer afgebroken en afgevoerd. Toch wordt deze behandeling in Nederland niet bij zwangere vrouwen uitgevoerd.

Een veelgestelde vraag in onze kliniek is: mag je een behandeling met Fillers ondergaan als je zwanger bent? Het antwoord op die vraag is helaas nee. Ondanks dat bijwerkingen en andere problemen in relatie tot de behandeling nagenoeg nooit voorkomen, staat veiligheid voorop.

zwanger en lipfillers

Waarom geen Filler behandeling tijdens de zwangerschap?

Er zijn een aantal redenen waarom je geen Filler behandeling mag ondergaan als je zwanger bent. Redenen hiervoor zijn dat het onvoldoende onderzocht is, er risico’s en complicaties kunnen optreden na een Filler behandeling en afspraken zijn vastgelegd middels wet- en regelgeving. Er zijn internationale afspraken gemaakt en daar dient iedere cosmetisch arts zich aan te houden.

Niet voldoende onderzocht

Er is onvoldoende onderzoek gedaan naar het gebruik van Fillers tijdens de zwangerschap. Uit dierexperimenten blijkt het gebruik van Fillers, ook in hoge dosering, niet schadelijk. Echter, gezien deze onderzoeken uit ethisch perspectief niet bij mensen kunnen worden uitgevoerd, kan de veiligheid niet (evidence based) worden gegarandeerd en wordt behandeling tijdens de zwangerschap afgeraden.

Risico’s en complicaties van Fillers

Een andere reden om geen Filler behandeling tijdens de zwangerschap uit te voeren, is dat in uitzonderlijke situaties een allergische reactie kan optreden. Normaal gesproken zijn er dan medicijnen die gegeven kunnen worden om deze allergische reactie te remmen. Helaas zijn sommige van deze medicijnen niet bevorderlijk voor de zwangerschap en worden dan ook niet voorgeschreven. In zeldzame gevallen ontstaan andere complicaties na een Filler behandeling waarbij ingegrepen moet worden met een middel om de Filler op te lossen. Aanvullend worden hier ook regelmatig andere medicijnen bij voorgeschreven. Deze procedures zijn niet wenselijk tijdens een zwangerschap.

Wet- en regelgeving

In Nederland hebben we regelgeving voor het gebruik van Botox en Fillers. Daarin staat onder andere dat er geen cosmetische ingrepen, waaronder dus ook Botox- en/of Filler behandelingen bij mensen onder de 18 jaar mogen worden toegepast binnen zelfstandige klinieken. De consensus is ook zwangere vrouwen niet te behandelen tot na hun zwangerschap en eventuele borstvoedingsperiode. De reden daarvoor is omdat het effect dat deze behandelingen op het ongeboren kind kunnen hebben, niet goed onderzocht kunnen worden.

Tip! Van een Filler behandeling van de lippen heb je ongeveer 10-12 maanden plezier voordat het effect uitgewerkt is. Lees meer over hoe lang fillers blijven zitten.

Mag een Filler behandeling na de zwangerschap?

Ja, dat mag! Tenminste, als je geen borstvoeding geeft. Zolang je nog borstvoeding geeft worden (in Nederland) geen Botox- of Filler behandelingen toegepast. Dit heeft ook weer alles te maken met het feit dat niet voldoende bekend is of, en wat de effecten daarvan op de baby kunnen zijn.

Help, ik was zwanger tijdens mijn (lip)Filler behandeling

Het kan natuurlijk voorkomen dat je nog niet wist dat je zwanger was ten tijde van je lipfiller behandeling. Raak niet in paniek na het lezen van dit artikel en laat je ook door anderen niet bang maken. Dat veroorzaakt alleen maar onnodige stress. Meld het natuurlijk wel aan jouw behandelend arts of verloskundige.

De kans dat er problemen ontstaan na de lipfiller behandeling is bijzonder klein. Zoals eerder al gezegd, doen we in Nederland geen Botox- of Filler behandelingen bij zwangere vrouwen bij gebrek aan voldoende onderzoek. Niet omdat is gebleken dat het een gevaar voor de baby kan opleveren.

Alternatieven voor een lipfiller behandeling

Natuurlijk wil je er op je best uitzien, ook tijdens je zwangerschap. Je zult het alleen moeten doen zonder Botox of Fillers. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je jezelf niet mag trakteren op een fijne huidbehandeling bij de schoonheidsspecialist of een lekker masker.

Neem vrijblijvend contact op

Afspraak

Boek eenvoudig direct online een afspraak of neem contact op voor vragen en verzoeken.