Hoe bereid ik me voor op een cosmetische behandeling?

Door: Toby Makmel

Cosmetische behandelingen zijn aan de orde van de dag. Dat is fijn, want dat betekent dat de taboe daaromtrent verdwijnt. Tegenwoordig mogen we zelf weten of we wel of niet ‘iets laten doen’. Dat mocht natuurlijk altijd al, maar je snapt wat ik bedoel.

Over de prachtige resultaten van cosmetische behandelingen en -ingrepen hoeven we het niet meer te hebben. Dat is bekend. Maar laten we het eens hebben over de voorbereidingen die je zelf moet treffen voordat je zo’n behandeling ondergaat.

voorbereiden op cosmetische behandeling

De ene behandeling is de andere niet

Het spreekt natuurlijk voor zich dat je voor een prikje botox in je fronsrimpel minder voorbereidingen hoeft te treffen dan voor een cosmetische chirurgische ingreep. Wat je voor welke behandeling het beste kunt doen hebben we voor je op een rijtje gezet:

Voorbereiding op een behandeling met botox of fillers

Deze behandelingen zijn niet invasief. Een botox behandeling zou je in theorie zelfs tijdens je lunchpauze kunnen laten doen. Over het algemeen sta je binnen een half uurtje weer buiten en kan je bijna alles meteen weer doen. Daar hoef je niet echt van te herstellen. Er zijn echter wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden:

Stop een week voor de behandeling met het nemen van antistollingsmiddelen. Zo voorkom je bloedingen en de ergste blauwe plekken die tijdens de injecties kunnen ontstaan.

Gebruik je één van de onderstaande middelen op advies van de huisarts of specialist, overleg dit dan van te voren even met de behandelaar.

  • Aspirine;
  • Supplementen die vitamine E bevatten;
  • NSAIDs, zoals diclofenac en ibuprofen;
  • Omega-3 vetzuren, zoals visolie;
  • Groene thee;
  • Ginko Biloba.

Voor bepaalde bloedverdunners geldt een langere periode van onthouding. Ook hier geldt weer dat je voordat je zomaar met het middel stopt, eerst advies aan de behandelaar moet vragen.

Het gaat om:

Marcoumar: 14 dagen voor de behandeling stoppen;
Ascal: 10 dagen voor de behandeling stoppen.

Voorbereidingen voor cosmetische ingrepen

Elke cosmetische ingreep komt met een herstelperiode. Het herstel van een ooglidcorrectie is uiteraard anders dan het herstellen van een Liposuctie onderkin. Voor een voorspoedige herstelperiode waarvan je zo min mogelijk ongemak hebt, is het belangrijk dat je je goed voorbereidt.

Behalve dat je stopt met alle bloed verdunnende middelen zoals je in het kopje hierboven kunt lezen, hebben we nog een aantal tips:

Stop met roken en het gebruik van drugs

Als je hier tenminste twee weken voor de ingreep mee begint, heeft dat een positieve uitwerking op je herstel. Je maakt zo ook de kans op complicaties een heel stuk kleiner.

Door te roken vernauwen je bloedvaten, waardoor wondjes minder goed genezen. Drugs zijn natuurlijk nooit een goed idee, maar gebruik hiervan is slecht voor je weerstand, wat het genezingsproces niet ten goede komt.

Wees lief voor jezelf: Regel hulp

Ook zonder hulp komt het natuurlijk allemaal wel goed, maar het is wel gemakkelijk als iemand jou wil helpen. Zo mag je bijvoorbeeld tot 24 uur na een chirurgische ingreep niet actief deelnemen aan het verkeer. Het openbaar vervoer is natuurlijk een optie, maar het is wel fijn als iemand je even naar huis kan brengen.

Tillen, stofzuigen, dweilen en andere huishoudelijke klussen waarvoor je je lichamelijk in moet spannen kunnen in veel gevallen ook beter vermeden worden. Vraag daar dus hulp voor. Lukt dat niet, zorg er dan voor dat je voor je behandeling alles even grondig naloopt.

Zorg dat je voldoende boodschappen in huis hebt en neem een paar vrije dagen op. Dat scheelt weer inspanning en je hoeft je buren en collega’s niet meteen onder ogen te komen.

Onder narcose?

Lang niet alle cosmetische ingrepen worden onder narcose uitgevoerd. Vaak volstaat een plaatselijke verdoving. Informeer vooraf wat er in jou geval gaat gebeuren. Moet je onder narcose, zorg er dan voor dat je nuchter bent voor de behandeling. Eet of drink dan niets meer na 00.00 uur op de dag voor de behandeling. Een slokje water mag.

Ten slotte

Weet, dat je al die voorbereidingen voor jezelf doet. Goed voorbereid heb je het snelste plezier van de behandeling die je hebt ondergaan. Succes!

Maak nu vrijblijvend een afspraak

Afspraak

Boek eenvoudig direct online een afspraak of neem contact op voor vragen en verzoeken.