Marionetplooi

Die vervelende diepe lijnen of plooien vanaf je mondhoeken naar beneden, dat zijn marionetplooien. Je voelt er niets van, maar je merkt het des te meer als je in de spiegel kijkt en ook door je omgeving. Vragen als: Is er iets? Ben je boos of verdrietig? Zijn vaak aan de orde van de dag, doordat je door die marionetplooien automatisch een beetje boos of triest lijkt te kijken.

product-filler

De een trekt hierover zijn of haar schouders op en denkt, ach het hoort erbij en de ander wordt er niet vrolijker op en ergert zich regelmatig aan deze marionetplooien. Temeer misschien nog wel, omdat marionetplooien vaak niet alleen komen. Zij zijn meestal in gezelschap van nog andere veranderingen aan het gezicht, zoals afgezakte mondhoeken, een diepere neus lippen plooi en een afname van het jukbeen volume.

Voor diegenen die zich hier niet mee kunnen verenigen, hebben wij goed nieuws. Het is te behandelen!

Wat is de oorzaak van marionetplooien?

Net als voor andere cosmetische problemen, zoals bijvoorbeeld afhangende mondhoeken, is er geen sprake van een enkele oorzaak. We noemen hier een aantal oorzaken, waaronder ook aandachtspunten voor oorzaken die wij zelf in de hand hebben:

 • Verzakking van de wangen: dus eigenlijk het middelste gedeelte van het gezicht, zoals de jukbeenderen, waarbij de kin op zijn plaats blijft en de huid van de wangen naar beneden zakt.
 • Afgezakte mondhoeken: bij mensen die last hebben van afgezakte mondhoeken doordat de spiertjes die de mondhoeken naar beneden trekken te ver zijn ontwikkeld, ontstaan marionetplooien ook eerder.
 • Leeftijd: de huid wordt ouder, het verliest aan collageen, elastine, hyaluronzuur en er worden minder natuurlijke oliën aangemaakt. Hierdoor wordt de huid droger en ontstaan er rimpels. Ook het vet in de diepere lagen van de huid, neemt steeds af, waardoor je krijgt dat de huid ook wat losser en slapper wordt. Hierdoor worden vouwen en rimpels (denk ook aan voorhoofdsrimpels) steeds zichtbaarder.
 • Mimiek: gezichtsuitdrukkingen, zoals lachen, fronzen en streng kijken, veroorzaken fijne rimpels en lijntjes. Telkens als een gezichtsspier beweegt ontstaat er onder de huid een groeve. Doordat de huid ouder wordt, neemt de flexibiliteit af. Na verloop van tijd kunnen deze groeven niet meer volledig gladgestreken worden en ontstaan er rimpels.
 • Ultraviolet licht: we weten allemaal dat zonlicht onder andere bestaat uit ultraviolet licht. Daarom is het ook niet verstandig om onze huid te lang bloot te stellen aan dat verleidelijke zonnetje. Hierdoor versnelt de veroudering van de huid, doordat door invloed van het ultraviolette licht het bindweefsel, dat bestaat uit collageen en elastinevezels, wordt afgebroken.
 • Roken: roken beïnvloed de bloedtoevoer naar de huid, waardoor het verouderingsproces versneld wordt.

De oplossing!

Natuurlijk kunnen we het ouder worden niet tegengaan. Wat we wel kunnen doen is ervoor zorgen dat jouw marionetplooien verdwijnen of in elk geval een stuk minder worden.

Het is niet altijd mogelijk om te volstaan met het behandelen van uitsluitend de marionetplooien. Te denken valt logischerwijs aan een aanvullende behandeling van de oorzaak van het probleem, bijvoorbeeld van het jukbeengedeelte in het gezicht.

Door een behandeling met een filler op basis van hyaluronzuur ben je voor ongeveer 10 tot 12 maanden van het probleem verlost. Na deze periode kan je zonder probleem de behandeling weer herhalen.

Dus een behandeling met injecties die niet meer dan een half uur in beslag neemt en je ziet er een hele tijd een stuk beter uit!

Wat is hyaluronzuur en wat doet het?

Hyaluronzuur is een stof die van nature in ons lichaam voorkomt. Deze stof komt voor in onze huid, ons bindweefsel, in het zenuwweefsel en het epitheelweefsel en zorgt volume, een strakke huid en dat onze gewrichten goed gesmeerd worden. Net als andere belangrijke stoffen, zoals collageen (rimpels!), neemt de hoeveelheid hyaluronzuur die wij hebben af naarmate wij ouder worden.

Voor dit probleem zijn fillers op basis van hyaluronzuur wereldwijd de meest populaire oplossing. De reden hiervoor is dat hyaluronzuur de gevolgen van de veroudering door het verlies van het natuurlijke hyaluronzuur tijdelijk opheft.

De filler op basis van hyaluronzuur heeft namelijk als prettige bijkomstigheid dat het neigt om uit te zetten en zo in volume toe neemt. Daarnaast trekt het watermoleculen aan, zodat het verkregen volume een tijdlang gehandhaafd blijft. Bovendien stimuleert het de aanmaak van natuurlijke collageen in de huid.

Reacties op hyaluronzuur

Hyaluronzuur is een duurzaam product. Omdat het een bestanddeel is dat van nature in onze huid voorkomt is de kans op een allergische reactie bijna nihil (minder dan 0,1%). Overgevoeligheidsreacties worden hier dus praktisch niet door veroorzaakt.

Wanneer je bekend bent met overgevoeligheid voor hyaluronzuur, of wanneer er sprake is van specifieke ernstige huidaandoeningen, is de behandeling vanzelfsprekend af te raden. Raadpleeg in dat geval eerst onze arts.

Verder blijft het middel blijft daar waar het ingespoten wordt. Je hoeft dus nooit bang te zijn voor ongewenste neveneffecten.

Wat is de procedure als ik een behandeling wil met Hyaluronzuur fillers?

 • Wanneer je besluit gebruik te willen maken van onze diensten, nodigen wij je uit voor een intake gesprek.
 • Samen met de arts bespreek je wat voor jou de beste behandeling is. In dit gesprek informeert onze arts naar jouw gezondheid, eventuele allergieën en medicijngebruik.
 • Vervolgens wordt besproken wat je precies kunt verwachten van de behandeling en of dit overeenkomt met jouw wensen.
 • Als je besluit om een afspraak voor een behandeling te maken, nemen wij een foto van jouw gezicht, met de focus op het te behandelen gebied.

Voor de behandeling adviseren wij om:

 • Als je antistollingsmiddelen gebruikt, je huisarts of specialist te vragen of je voor de behandeling met hyaluronzuur deze middelen moet staken of niet;
 • Indien je snel blauwe plekken krijgt, een week voor de behandeling bijvoorbeeld Arnica (homeopathisch middel) in druppel of tabletvorm te gebruiken;
 • Vanaf 1 week voor de behandeling tot 3 dagen na de behandeling te stoppen met aspirine of aspirine houdende medicijnen. In het geval dat je aspirine houdende medicijnen gebruikt, adviseren wij om even te overleggen met de huisarts;
 • 36 uur van te voren geen alcohol te gebruiken.

Hoe verloopt de behandeling met Hyaluronzuur?

 • Je komt op de afspraak in de kliniek. De arts stelt je op je gemak en je neemt plaats in de behandelstoel.
 • Er is in principe geen verdoving nodig voor een behandeling met hyaluronzuur, omdat met zeer fijne naaldjes wordt gewerkt, die slechts het gevoel van een speldenprik geven. Indien je dit wenst, kan een verdovende crème op de te behandelen huid gesmeerd worden.
 • Direct na het inspuiten kunnen rode plekjes op de plaats van de injecties verschijnen. Deze verdwijnen doorgaans binnen 20 minuten.
 • Er is geen napijn te verwachten.
 • Je krijgt informatie mee met een aantal tips voor direct na de behandeling.

Na de behandeling

 • Het behandelde gebied kan gedurende 10 tot 30 minuten gekoeld worden;
 • De eerste 24 uur geen sauna, zonnebank of sport;
 • De eerste week oppassen met zon in de zomer en buiten een sun-block gebruiken;
 • De eerste 2 weken geen schoonheidsbehandelingen en niet masseren;
 • Vermijd de eerste 24 uur contact met de huid in het behandelde gebied.

Het resultaat

Wanneer na een dag of twee de eventuele zwelling verdwenen is, is het resultaat van de behandeling goed zichtbaar. (Het beste resultaat is na een dag of tien te zien.)

Het volume en de contouren van het behandelde deel van het gezicht zijn hersteld. Wanneer ervoor is gekozen om ook de jukbeenderen mee te behandelen zullen meestal ook de traangoot gebieden en de lijntjes naast de ogen wat minder zichtbaar worden en zijn de wenkbrauwen iets gelift.

Bij de nacontrole bij onze kliniek worden er weer foto’s gemaakt, zodat het resultaat van de behandeling goed beoordeeld kan worden. Samen met de arts kijk je of er eventueel nog een aanvullende behandeling nodig is om het door jou gewenste resultaat te verkrijgen, al is dat in de meeste gevallen niet nodig.

Meest gestelde vragen over Marionetplooi

Jazeker. Niet dat je daarna op iemand anders lijkt, maar je krijgt een frissere, jeugdigere uitstraling.

Jazeker! Jouw uitstraling wordt een stuk frisser en jeugdiger en in dit geval minder sip, triest of boos.

Ja. Er is een kleine groep mensen die mogelijk een allergische reactie op hyaluronzuur zou kunnen hebben, maar deze is nog minder dan 0,1%.

Deze behandeling mag uitsluitend door een arts worden verricht.


Meer weten?

Als je na het lezen van de informatie nog vragen hebt, schroom dan niet om even contact op te nemen. Wij staan je graag te woord!

Ervaringen

EasyCosmetics

beoordelingen
Bekijk alle beoordelingen

Afspraak

Boek eenvoudig direct online een afspraak of neem contact op voor vragen en verzoeken.