Hoe kan je xanthelasma behandelen?

Door: Toby Makmel

Xanthelasma palpebrarum. Dat is de officiële naam voor die ontsierende gelige verhoogde plekjes die meestal rond of op je oogleden uit het niets verschijnen. Heel vervelend en lastig met make-up te camoufleren. Het zijn kleine ‘gezwelletjes’. Ze kunnen geen kwaad en doen ook geen pijn. Toch zit niemand erop te wachten om ermee rond te moeten lopen.

Xanthelasma behandeling

Hoe kom je aan xanthelasma?

Daar is geen pasklaar antwoord voor. Het kan een plaatselijke stoornis in de vetstofwisseling zijn, of de plekjes kunnen ontstaan door een verhoogd cholesterol gehalte. Er zijn ook theorieën die xanthelasma aan huidveroudering toeschrijven. Vaak zien we ook dat het gewoon in de familie voorkomt.

Maak nu vrijblijvend een afspraak

Gaat het vanzelf weer over?

Nee, helaas niet. Sterker nog, de plekjes hebben de eigenschap om zelfs groter te worden. Met name op plaatsen waar druk op wordt uitgeoefend, zoals onder je bril. In het begin kan je met make-up nog iets doen om ze te maskeren, maar na verloop van tijd lukt dat niet meer.

Sommigen nemen dan hun toevlucht tot het dragen van een zonnebril. Anderen laten de plekjes weghalen. Dat kan het beste gedaan worden met een eenvoudige cosmetische behandeling, waar we je zo meer over vertellen.

Wat kan er aan xanthelasma gedaan worden?

Je kunt de plekjes laten verwijderen. Dat kan op verschillende manieren:

Aanstippen met TLC. TLC wordt ook in chemische peelings gebruikt en laat de aangedane huid vervellen. Het nadeel hiervan is dat de plekjes hoogstwaarschijnlijk snel weer tevoorschijn zullen komen.

Aanstippen met vloeibare stikstof. Wratten worden hier ook mee verwijderd. Dit is een vrij pijnlijke behandeling die als bijeffect kan hebben dat er na de behandeling op de behandelde plaatsen pigmentverlies optreedt.

Elektrocoagulatie. De plekjes worden weggebrand door middel van elektrische pulsjes. Aan deze behandeling zitten ook nadelen. Het wegbranden kan littekens veroorzaken. Verder wordt er geadviseerd om een jaar(!) met de behandelde plekjes uit de zon te blijven.

Met een plasmage behandeling. Deze behandeling heeft onze voorkeur. Het is een bijzonder effectieve- non-invasieve behandeling. De xanthelasma behoren dan zeker voor lange tijd tot het verleden en je hoeft er geen onaangename neveneffecten van te verwachten.

Met een plasmage behandeling ben je van die gele plekken verlost en heb je geen littekens of pigmentafwijkingen na de behandeling. Bovendien kan je al snel na de behandeling weer van het zonnetje genieten.

Xanthelasma behandeling kosten

De kosten voor een xanthelasma behandeling door middel van plasmage verschillen per persoon. Het hangt er namelijk vanaf hoeveel xanthelasma er verwijderd moet worden. Tijdens een gratis consult kan onze cosmetisch arts je een goede inschatting van de te verwachten kosten geven.

Heb jij last van xanthelasma?

Zoals je al eerder hebt kunnen lezen, gaat xanthelasma niet vanzelf over en worden de plekjes alleen maar groter. De plasmage behandeling is heel goed te doen en zorgt ervoor dat je er niets meer van ziet.

botox behandeling

Gratis consult

Heb je vragen over het verwijderen van jouw xanthelasma? Maak dan een afspraak voor een gratis consult met dokter Toby in onze kliniek in Amsterdam. Hij kan je precies vertellen wat je kunt verwachten van de plasmage behandeling.

Wij zijn heel goed bereikbaar met het openbaar vervoer en voor wie met de auto komt is er zelfs gratis parkeren voor de deur.

Neem vrijblijvend contact op

Afspraak

Boek eenvoudig direct online een afspraak of neem contact op voor vragen en verzoeken.