Wat gebeurt er als je stopt met fillers?
In onze kliniek krijgen we veel vragen rond hyaluronzuur fillers. En niet alleen voor het plaatsen ervan, maar ook komen er vragen voorbij rond het stoppen van fillers. Want wat gebeurt er nu eigenlijk als je stopt met lipfillers, fillers tegen fronsrimpels of andere rimpels en lijntjes? Zie je er dan ineens 10 jaar ouder uit? En zijn je lippen slap en rimpelig geworden nadat je stopt met lipfillers? In dit artikel vertellen we je meer over de feiten en fabels over het stoppen met fillers.
Fillers zijn altijd tijdelijk!
Nagenoeg alle fillers die tegenwoordig gebruikt worden in de cosmetische industrie zijn gemaakt van hyaluronzuur. Hyaluronzuur is een lichaamseigen stof die tot wel 1.000 keer zijn eigen gewicht in water kan dragen, waardoor de huid gehydrateerd en beschermd wordt.
Na verloop van tijd wordt hyaluronzuur op natuurlijke wijze door het lichaam weer afgebroken. Dat is de reden dat je niet voor eeuwig kan genieten van een filler behandeling met hyaluronzuur. Je kan dit zien als een nadeel, maar ook zeker als een voordeel. Ben je niet helemaal tevreden na een eerste behandeling? Of verander je in de loop van de jaren graag met je uiterlijk zoals met je haarkleur? In dat geval kan het fijn zijn dat fillers van tijdelijke aard zijn.
Je vraagt je nu misschien af hoe lang fillers blijven zitten. Wel, dat is voor iedereen weer anders en afhankelijk van welk merk fillers gebruikt is geweest en waar de hyaluronzuur fillers geplaatst zijn, maar gemiddeld is dit zo’n 6 tot 12 maanden.
Op zoek naar een fillers behandeling in Amsterdam?
Neem gerust contact met ons op, ons team van ervaren en gediplomeerde artsen helpt je graag verder!
Kun je stoppen met fillers?
Het is zeker mogelijk om te stoppen met fillers. Weet wel dat vanaf het moment dat je gestart bent met een filler behandeling, het natuurlijke verouderingsproces gewoon is doorgegaan. Wanneer je dus fillers hebt laten plaatsen tegen ouderdomsverschijnselen als rimpels en lijntjes, kan je het gevoel hebben dat je “ouder” geworden bent wanneer je stopt met deze fillers.
Iedereen die ouder wordt krijgt nu eenmaal te maken met deze ouderdomsverschijnselen. En tsja, de ene persoon heeft ‘betere genen’ dan de ander, maar ook omgevingsfactoren als roken en UV-straling spelen een rol in het verouderingsproces van de huid.
Wanneer je de keuze maakt om te starten met fillers tegen rimpels en andere ouderdomsverschijnselen, adviseren wij dan ook om dit op te bouwen en steeds te kiezen voor een zo natuurlijk mogelijk resultaat. Ons team van ervaren cosmetisch artsen begeleidt alle patiënten hierbij, maar weet dat je ook zeer welkom bent in onze kliniek als je overweegt om te gaan stoppen met fillers of te stoppen met botox.
Kun je stoppen met lipfillers?
Het verhaal gaat de ronde dat lippen door één of meerdere filler behandelingen slap en rimpelig worden zodra het middel is uitgewerkt. Dit is echter een broodje aap verhaal! Wanneer je stopt met het voller maken van lippen door lipfillers, krijg je na uitwerking van de hyaluronzuur injecties gewoon weer je oude lippen terug. Wel kan het zijn dat je lippen als gevolg van ouderdom of UV-schade smaller zijn geworden door het verlies van collageen, dit gebeurt al vanaf je 25 levensjaar. Dit proces is dus niet anders wanneer je lipfillers hebt, alleen is het op dat moment niet zichtbaar. Daarom adviseren wij ook altijd om je lippen goed te verzorgen: drink dagelijks veel water, smeer je lippen in de lente en zomer goed in met een UV-werende lippenbalsem en mijd roken en alcohol. Lipfillers of niet, dit zijn altijd goede tips om je lippen gezond, gehydrateerd en mooi te houden!
Wat breekt filler af?
Een injectie met hyaluronidase zorgt ervoor dat het volumineuze effect van een filler behandeling vermindert. Hyaluronidase zorgt er namelijk voor dat het geïnjecteerde hyaluronzuur in het lichaam direct weer wordt afgebroken. Sporadisch kan het wel eens voorkomen dat het hyaluronzuur teveel watermoleculen aantrekt, waardoor er teveel volume in een behandeld gebied ontstaat.
Wanneer een patiënt dan niet tevreden is met het resultaat, of wanneer er een allergische reactie plaatsvindt op hyaluronzuur, wordt er een hyaluronidase behandeling toegepast. Gelukkig komt dit nauwelijks voor in onze kliniek, maar wel fijn dat onze cosmetisch artsen de behandeling fillers oplossen met hyaluronidase kunnen aanbieden.
Hoe gaan fillers sneller weg?
Zoals gezegd, worden fillers met hyaluronzuur door het lichaam zelf afgebroken. Dit is een natuurlijk proces dat niet per direct beïnvloed kan worden (mits er een hyaluronidase behandeling wordt uitgevoerd). Toch zijn er wel factoren die ervoor zorgen dat de afbraak van hyaluronzuur enigszins versnelt, we zetten ze even voor je op een rijtje:
- Wanneer je sport en veel calorieën verbrandt, kan dit er voor zorgen dat fillers sneller weg gaan uit je lichaam. Hoe hoger je stofwisseling en metabolisme is in je lichaam, hoe sneller hey hyaluronzuur uit de filler wordt afgebroken door je lichaam.
- Stress is nergens goed voor, ook niet voor fillers. Wanneer je als persoon meer stress ervaart, maakt je lichaam stresshormonen aan die een impact kunnen hebben op de afbraak van hyaluronzuur.
- UV-stralen kunnen ervoor zorgen dat hyaluronzuur fillers sneller door het lichaam worden opgenomen.
Wanneer je net een filler behandeling hebt ondergaan is het dus van belang dat je niet direct overmatig sport, stress vermijdt en je huid goed beschermt tegen UV-straling. Dit zorgt ervoor dat het hyaluronzuur sneller oplost in het lichaam.
Meer weten over het laten plaatsen of stoppen van fillers?
Welke vraag je ook hebt, ons team staat voor je klaar!
Afspraak
Boek eenvoudig direct online een afspraak of neem contact op voor vragen en verzoeken.