Botox als je zwanger bent

Door: Toby Makmel

Niemand kijkt er tegenwoordig nog van op als er weer iemand in de omgeving een Botox behandeling heeft gehad. Dat is ook niet zo vreemd, want Botox wordt al sinds de 70-er jaren van de vorige eeuw gebruikt voor cosmetische ingrepen. Maar als het er op aankomt hebben we toch vaak nog onze bedenkingen over Botox. Sommigen gruwelen bij het idee alleen al dat ze een injectie krijgen, laat staan meerdere. Anderen zijn stiekem bang dat ze helemaal geen expressie meer in hun gezicht zullen hebben. Dus eigenlijk zijn we gewend aan het feit dat Botox wordt gebruikt om bijvoorbeeld rimpels te verwijderen, maar we weten niet of het allemaal wel zo veilig is. En, hoe zit het met Botox als je zwanger bent? Tenslotte word je toch ergens mee ingespoten.

In dit artikel gaan we in op het gebruik van Botox rondom de zwangerschap.

Botox na zwangerschap

Botox als je zwanger wilt worden

Over het algemeen zijn mensen die zwanger willen worden niet op zoek naar een cosmetische behandeling met Botox. Die hebben andere dingen aan hun hoofd. Maar elke cosmetisch arts zal je vertellen dat er nog even gewacht moet worden met Botox behandelingen tot na de zwangerschap en borstvoeding periode.

Over de gevolgen van het gebruik van Botox tijdens zwangerschap is niet echt veel bekend. Daarom wordt geadviseerd om geen Botox behandeling om cosmetische redenen te ondergaan tijdens de zwangerschap. Wordt er Botox gebruikt in verband met een medische indicatie, dan moet goed worden overlegd met de behandelend arts.

Botox gebruikt tijdens de zwangerschap

Het komt voor dat iemand niet wist dat zij zwanger was op het moment dat ze een Botox behandeling kreeg. Dat is niet meteen een reden om in paniek te raken. Er zijn in principe geen aanwijzingen dat Botox schade toebrengt aan het ongeboren kind. Er is onderzoek gedaan op dieren en daaruit is gebleken dat je extreme hoeveelheden Botox moet gebruiken voordat er schade aan de ongeboren vrucht. Aan deze hoeveelheden kom je voor geen één Botox behandeling. Hieronder laten we aan de hand van een voorbeeld even zien waar je dan aan moet denken.

Een voorbeeld:

Voor een cosmetische behandeling voor rimpels, zijn ongeveer 50 Botox eenheden nodig.
In uitzonderlijke gevallen, bijvoorbeeld bij een zeer uitgebreide behandeling, worden ongeveer 80 eenheden Botox gebruikt.
Uit het onderzoek met de dieren is gebleken dat er minimaal 16 eenheden Botox per kg lichaamsgewicht gebruikt moeten worden voordat er risico’s voor de ongeboren vrucht bestaan. Dat wil dus zeggen dat, als je bijvoorbeeld 65 kg weegt, er tenminste 1040 eenheden in één behandeling gebruikt moeten worden om schade aan de foetus toe te brengen.

Botox na zwangerschap

Na een zwangerschap kom je tot de ontdekking dat het een hele aanslag op je lichaam is geweest. Doordat je nu ook geen vocht meer vasthoud, verschijnen al snel die kleine rimpeltjes weer. Conclusie, het is tijd geworden om weer eens aan jezelf te denken. Misschien is het dan eindelijk tijd om die vervelende fronsrimpel eens aan te pakken, of om die lachrimpels voor te blijven. Als ze nog heel pril zijn, kan je ze preventief laten behandelen. Je hebt dan goede kans dat ze helemaal verdwijnen en niet snel weer terugkomen, als je het bijhoudt.

In principe kan Botox na zwangerschap geen kwaad. De baby is geboren en je lichaam is dan weer helemaal alleen voor jou. Je hoeft nu niet meer voor de baby op te letten wat je eet, drinkt en wat je aan medicijnen of Botox behandelingen tot je neemt.

Als je nog borstvoeding geeft, moet je nog wel rekening houden met je baby. Door het geven van borstvoeding komen bepaalde zaken nog steeds in het lichaam van de baby.

Over het algemeen wordt geadviseerd om in de periode dat je borstvoeding geeft nog even te wachten met het ondergaan van Botox behandelingen.

Afspraak

Boek eenvoudig direct online een afspraak of neem contact op voor vragen en verzoeken.