Helpt Botox echt bij spasme?
Botuline Toxine, meestal gewoon Botox genoemd, wordt sinds de jaren ‘90 op grote schaal gebruikt voor het oplossen van cosmetische problemen. Van origine is Botox echter een middel dat als medicijn wordt gebruikt. Bijvoorbeeld in neurologie in de strijd tegen spastische spieren en in de oogheelkunde.
Botox bij spasticiteit
De eigenschap van Botox is dat het de zenuwsignalen blokkeert die naar een spier gestuurd worden. Het injecteren van Botox in spastische spieren resulteert erin dat de behandelde spier tijdelijk zwakker wordt of niet meer samentrekt. Het effect van de Botox behandeling voor spasme is na ongeveer twee weken merkbaar en houdt gemiddeld drie maanden aan.
Maak nu vrijblijvend een afspraak
Botox behandeling tegen spasme
Helaas is het niet mogelijk om alle soorten spasme met botox te behandelen. In het geval van bijvoorbeeld gegeneraliseerde spasticiteit, dat is spasticiteit in een groot gedeelte van het lichaam, wordt er andere medicatie gebruikt.
In het geval van focale spasticiteit, die slechts plaatselijk is, wordt vaak gebruik gemaakt van Botuline Toxine. Meestal wordt dit rechtstreeks in de spieren geïnjecteerd, zodat de overactieve spieren verzwakt of verlamd worden.
Indicaties Botox voor spasmen
Aandoeningen met verhoogde spierspanning kunnen behandeld worden met botox. In de meeste gevallen gaat het dan om:
- Onwillekeurige spieractiviteiten
- Spasticiteit na een hersenbloeding of -infarct
- Ruggenmergbeschadiging door trauma
- Sommige gevallen van aangeboren spasticiteit
Significante verbetering spastische aandoeningen
De behandeling met Botox van aandoeningen met onwillekeurige bewegingen, spasmen of de stand van armen en benen, Dystonie genaamd, laat een significante verbetering zien ten opzichte van andere behandelingen.
Voorbeelden van aandoeningen waarbij spectaculaire resultaten met Botox zijn te behalen:
- Scheefstand van het hoofd (Torticollis)
- Onwillekeurige trekkingen in de helft van het gezicht (Hemifaciale spasmen)
- Onwillekeurig knipperen en dichtknijpen van de ogen (Blepharospasme)
- Schrijfkramp
In maar liefst 80 tot 90% van alle gevallen leverde een Botox behandeling voor de hierboven genoemde aandoeningen grotere verbeteringen op ten opzichte van andere behandelingen. Met name hemifaciale spasmen, onwillekeurige trekkingen in het gezicht, laten zich goed behandelen met Botox.
Hoe gaat een behandeling met Botox tegen spasme in zijn werk?
Allereerst brengt de behandelend arts de situatie in beeld. Er wordt gekeken welke spieren de grootste oorzaak zijn van de lichamelijke problemen. Dat is namelijk voor iedereen weer anders. Als dat gebeurd is, wordt er gekeken wat de behandeldoelen zijn.
De arts bepaalt hoeveel Botuline Toxine er toegediend gaat worden. Als het om kleine spieren gaat, kan doorgaans worden volstaan met een injectie op één of twee plaatsen, voor grotere spieren zijn dat er meer. De botox wordt met een dunne naald geïnjecteerd, dus de injecties veroorzaken niet veel ongemak. Desgewenst kan voor de injecties een verdovende crème op de te injecteren plaatsen worden gesmeerd.
Je hoeft niet bang te zijn dat de Botox ook andere spieren aantast. Botuline Toxine heeft namelijk niet de eigenschap dat het zich wijd verspreidt.
Conclusie
Helpt Botox echt bij spasme? Het antwoord is ja en nee. Als het om veel, of grote spastische spieren gaat is Botox vaak geen goede keuze. Gaat het om kleinere spieren, bijvoorbeeld van de armen, of de hierboven beschreven aandoeningen, dan kan Botox een goede optie zijn.
Afspraak
Boek eenvoudig direct online een afspraak of neem contact op voor vragen en verzoeken.